Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Αιγάλεω – Ολυμπιακός 2 – 1 (19 Ιουλίου 1970)



Πριν από 47 ολόκληρα χρόνια το Αιγάλεω πέτυχε μια πολύ σημαντική εντός έδρας νίκη επι του ΟΣΦΠ, για το λεγόμενο «Θερινό Πρωτάθλημα» των συλλόγων της Α΄ Εθνικής («Ο.Π.Α.Π.») Το παιχνίδι δόθηκε στο «ξερό» δημοτικό γήπεδο της πόλης μας. Τα Αιγαλιώτικα γκολ σημείωσαν οι Πλούμπης – Παναγιωτόπουλος.

Ο θεσμός του «Θερινού Πρωταθλήματος» καθιερώθηκε το καλοκαίρι του 1968 και διατηρήθηκε μέχρι το 1974. Σκοπός του ήταν να διατηρεί σε καλή φυσική κατάσταση τους ποδοσφαιριστές των ελληνικών ομάδων, καθώς εκείνη την εποχή το άθλημα ήταν ερασιτεχνικό και οι προπονήσεις κατά τη διάρκεια του θέρους διακόπτονταν. Στα παιχνίδια έπαιρναν μέρος κυρίως ερασιτέχνες, νεαροί  ή αναπληρωματικοί παίκτες των ομάδων, χωρίς όμως αυτό να είναι δεσμευτικό. Άλλωστε το Αιγάλεω, χρησιμοποιώντας  αρκετούς παίκτες της βασικής του ενδεκάδας, κατέκτησε τον πρώτο τίτλο στη διοργάνωση (1968) επικρατώντας στον τελικό επί της Βέροιας με γκολ του Τάκη Μαρκόπουλου.

Το καλοκαίρι του 1970 την ομάδα του Αιγάλεω είχε αναλάβει ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός Αλέξι Πέτροβιτς (1923 – 2001), ενώ στον Ολυμπιακό την αντίστοιχη θέση κατείχε ο βετεράνος πρώην πολυ-αθλητής και Ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ομάδας των Ανδρών Νταν (Δρακούλης) Γεωργιάδης (1922 - 1998), που αργότερα –για ένα πολύ σύντομο διάστημα- πέρασε κι αυτός από τον «πάγκο» του «Σίτι» (αρχή περιόδου 1979 - 80). Ο Πέτροβιτς, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο «φυτώριο» του σωματείου, δημιούργησε μια εξαιρετική ομάδα η οποία έφτασε στην κατάκτηση της 4ης θέσης στο πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας, λίγους μήνες αργότερα (σεζόν 1970 – 71).

Διεκδίκηση μεταξύ Ν. Σιδέρη και Τσαλαμάγκα
Στο ματς Αιγάλεω – Ολυμπιακού (2-1) που έγινε στις 19 Ιουλίου του 1970 έλαμψε το «άστρο» του βιρτουόζου μέσου Παναγιώτη (Τάκη) Τσαλαμάγκα, όπως μπορούμε να δούμε από την περιγραφή του δημοσιογράφου Διονύση Αβούρη, στο φύλλο της εφημερίδας «Αθλητική Φωνή» της επόμενης ημέρας (20-7-1970). Ο Τσαλαμάγκας, γεννημένος στις 15 Δεκεμβρίου του 1948 στο Διδυμότειχο, ήταν τότε 21 ετών και  ένα σπουδαίο ταλέντο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στην ενδεκάδα του Αιγάλεω διαβάζουμε και το όνομα του τερματοφύλακα Λευτέρη Πουπάκη, ήδη καθιερωμένου και αργότερα διεθνή γκολκίπερ, όπως κι εκείνο του ήδη γνωστού οπισθοφύλακα της ομάδας Σωτήρη Γκιόκεζα. Όλοι οι υπόλοιποι (συμπεριλαμβανομένου του Άρη Γαβαλά που έκανε πολυετή καριέρα σε μικρότερες ομάδες της πόλης) ήταν τότε σε μικρή ηλικία. Στον ΟΣΦΠ ανακαλύπτουμε το διεθνή Αιγαλιώτη οπισθοφύλακα Θανάση Αγγελή ή «Κούπερ» (που ξεκίνησε από την Ιεράπολη Αιγάλεω), τους Σούλη Παππά (που αργότερα έπαιξε κι αυτός στο Αιγάλεω), Μανώλη Φοράκη (στο Αιγάλεω επίσης), Άγγελο Μουρλά (κι αυτός πρώην παίκτης της Ιεράπολης), Καψιμάλη (μετέπειτα στον Ατρόμητο Αθηνών), Νίκο Σιδέρη (αδελφό του Γιώργου Σιδέρη) και τους γνωστότατους Μίλτο  Κουμαριά, Απόστολο Κόη.

Αιγάλεω: Πουπάκης, Χρυσαφίδης, Αντ. Ντουντούμης, Τσάκαλος, Γκιόκεζας, Τσαλαμάγκας, Πλούμπης, Μπιλικαΐδης, Παναγιωτόπουλος, Ελευθεριάδης (46' Τσικνάκος), Γαβαλάς.

Ολυμπιακός: Κόης, Ξαφέλης, Αγγελής, Καψιμάλης, Μαστοράκης, Ν. Σιδέρης, Παππάς, Κουμαριάς, Φοράκης, Μουρλάς, Λαβούτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...